Informatie

capura

Iers Zeewier, een eeuwenoud wonder uit de zee
Het zeewier dat door Capura wordt gebruikt, wordt geoogst aan de schone, zuivere kusten van Ierland. Zeewier is een van de rijkste natuurproducten als het gaat om het brede scala aan vitamines zoals vitamine A, hoge gehaltes aan vitamine B (vooral vitamine B12), vitamine C, vitamine E, enz., noodzakelijke mineralen als jodium, kalk, fosfor, magnesium, zwavel enz., sporenelementen als kobalt, koper, chroom, mangaan, selenium, zink enz. en anti-oxidanten. Tevens bevat het maar liefst 20 verschillende aminozuren en heeft het moleculen die o.a. het immuunsysteem helpen te bevorderen en bijdragen de cognitieve functies te verbeteren.
Geen enkele landplant ter wereld herbergt zoveel natuurlijke rijkdom in zich als zeewier!

Uniek zeewier aan de Ierse kust
Aan de mooie maar zeker ook schone Ierse kusten komen meer dan 600 verschillende soorten zeewier voor. Een oorzaak van deze diversiteit is dat Ierland tussen twee stroomgebieden ligt waarbij het aan de ene kant warm water krijgt vanuit de tropen en aan de andere kant koud water van de Noordelijke IJszee, waardoor zowel zuidelijk als noordelijk verspreide zeewiersoorten voorkomen dat leidt tot een uiterst verrijkte biodiversiteit. Zeewier heeft het uitstekende vermogen om de complete range van elementen op te nemen uit het omringende zeewater en deze op te slaan, daardoor hebben ze een volledige voorraad van mineralen en sporenelementen die tot wel 40% van het droog gewicht vertegenwoordigen. Naast deze mineralen bevat het ook verschillende soorten vitamines en anti-oxidanten.

Capura zeewier

Geschiedenis
Het gebruik van zeewier in Ierland gaat, voor zover men kan achterhalen, terug tot de 12e eeuw. In Azië gaat het gebruik zeker 2000 jaar terug waar het, net als in Ierland, werd gebruikt als voedsel en als alternatief geneesmiddel. Er zijn zelfs bewijzen dat de oude Grieken en Romeinen voor onze jaartelling al zeewier gebruikten voor medische toepassingen zoals voor brand- en snijwonden en verkoudheden. Zeewier wordt tegenwoordig ook wel ‘ Medical food of the 21st century ‘ genoemd vanwege de eerder genoemde rijkdom aan vitamines, mineralen, sporenelementen en anti-oxidanten.

Schone kust
Aan de Ierse kust komt nauwelijks verontreiniging voor. Er is geen zware industrie of andere vervuilende activiteit, hierdoor is er geen vervuiling van het zeewater. Daarnaast wordt er door de golfstromen constant helder, schoon water aangevoerd. Ook deze feiten maken de door ons gebruikte zeewieren zo uniek.

Duurzaam
Het oogsten van ons zeewier wordt op traditionele wijze met de hand gedaan, een manier die al honderden jaren terug gaat. De oogsters wachten tot het eb wordt. Afhankelijk van de soort snijden of plukken zij dan het zeewier tot een hoogte die regeneratie en hergroei bevordert. Zeewier dat geplukt wordt (omdat in die gevallen afsnijden geen zin heeft), wordt volgens een “sustainable management plan” geoogst waardoor snelle hergroei en herstel mogelijk wordt gemaakt. Men zorgt ervoor dat bij de soorten waarbij snijden van toepassing is er ongeveer 10 cm overblijft waardoor het na het oogsten gewoon verder kan groeien en er dus geen groeigebieden verloren gaan. Op deze manier wordt de duurzaamheid gewaarborgd.

Drogen
Het door ons verwerkte zeewier wordt na het oogsten op een andere manier gedroogd dan normaal gebruikelijk is. Ook hier denken wij aan het milieu en uw gezondheid. Het zeewier wordt bij ons op drie manieren gedroogd, namelijk; zongedroogd, elektrisch gedroogd of via vochtonttrekking. Er komt dus géén open vlam bij kijken waardoor er geen toename van dioxines en/of PCB’s kunnen voorkomen. De temperatuur die bij het drogen wordt gebruikt is altijd 45° C of minder zodat de hittegevoelige, bioactieve stoffen optimaal bewaard blijven.

Wetenschappelijke studies
Gezien de vele positieve actieve stoffen in zeewier werd er door de eeuwen heen veelvuldig gebruik gemaakt van deze eigenschappen voor voedsel en medisch gebruik. Tot zo’n 40-50 jaar geleden werd dit echter van generatie op generatie doorgegeven omdat het lekker was en gewoon omdat het hielp maar zonder bewijs. Sinds de jaren zestig echter zijn er bijzonder veel wetenschappelijke studies verricht die de diverse eigenschappen die aan zeewier worden toegedicht, bewijzen!

Capura Zeewier

Capsules
De capsules van de voedingssupplementen van Capura, uiteraard vegetarisch, worden anders ingedeeld dan bij andere merken. Daar worden vaak in een capsule de werkzame stoffen gestopt en de rest aangevuld met vulstoffen als bijvoorbeeld Magnesium stearaat (iets waar artsen trouwens redelijk beducht voor zijn aangezien dit kanker verwekkend zou zijn), omdat dit goedkoop is.
Zoals gezegd doen wij dat anders. Bij ons wordt het eigenlijk andersom gedaan, de capsules worden gevuld met zeewier waarvan wij weten, door wetenschappelijke studies, dat zij een bepaalde werking hebben door de aanwezige vitamines, mineralen antioxidanten, sporenelementen enz. Daarnaast hebben wij de andere werkzame stoffen er in gedaan. Bij ons is dus het ene deel van de capsule de werkzame stof van het zeewier actief en in het andere deel de andere stoffen, ook alleen werkzame stoffen. Bij ons komen er dus geen hulpstoffen (die ook vaak helemaal niet zo gezond zijn) in. Op deze manier krijgt u dus twee keer zoveel voor hetzelfde geld zonder risico dat u teveel binnen krijgt aangezien het ene deel zeewier bevat en dus gewoon voedsel is dat via de natuurlijke weg wordt verwerkt!!
Kijkt u eens bij een voedingssupplement en dan zult u zien wat wij bedoelen.
Als voorbeeld bij Multi-vitamines;
Vier soorten zeewieren; Ascophyllum Nodosum, Ulva Rigida, Palmaria Palmata en Fucus Vesiculosis en de andere werkzame stoffen vitamine B8, D3, K2 en B12.

ADH
Vaak staat er bij de ingrediënten van voedingssupplementen een overschrijding van de 100% ADH, dat kan variëren van 110% tot soms zelfs waarden van 500% of nog meer. Wij zijn van mening dat ADH, dat duidelijk staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, voldoende is als eventuele toevoeging naast de gebruikelijke maaltijden. Alles wat meer wordt toegevoegd is dus eigenlijk overbodig en kan in een enkel geval zelfs een nadelige werking hebben.
Bij ons zeewier ligt dit anders, dit is namelijk gewoon eten! En net als wij onze vitamines en mineralen uit aardappelen, groente, vlees en fruit halen en het teveel uitscheiden, zo gebeurt dat ook als u onze capsules slikt. op deze manier krijgt u binnen wat u nodig heeft, zelfs als u iets extra’s nodig heeft zoals bij een dipje, zwangerschap enz., niet meer en niet minder.

Donker glas
Aangezien wij in de hele lijn van voedingssupplementen (en onze andere producten) kwaliteit zeer hoog in het vaandel hebben staan, hebben wij over onze potjes ook goed nagedacht en voor donker glas gekozen. Voedingsstoffen kunnen onder invloed van licht en lucht oxideren, donker glas laat dit vrijwel niet door waardoor er geen oxidatie optreed. Daarnaast heeft glas, in tegenstelling tot bijvoorbeeld plastic, geen interactie met de capsules. Gezien het feit dat we zoveel mogelijk het milieu willen ontlasten willen we als laatste, maar zeker niet als minste, het voordeel aanhalen dat het glas recyclebaar is.