Kenmerken van Energievreters.

Kenmerken van Energievreters.
 
Mensen die energie van de ander vreten
Sommige mensen zijn echte energievreters. Ze zuigen de ander als het ware helemaal leeg door hun negativiteit. Ze zeuren en klagen, bepalen de sfeer, vinden altijd dat een ander het niet goed heeft gedaan en verstaan de kunst om altijd alle aandacht naar zich toe te trekken. En ze zijn heel slecht voor andere wel positief ingestelde mensen. Mensen die energie van de ander vreten kunnen het best vermeden worden. De kenmerken van mensen die energie van de ander vreten.
Een warm gevoel van iemand krijgen
Mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn
De kenmerken van een energievreter:
Wat te doen aan een energievreter
Mensen die energie geven
Het belang van de juiste mensen om je heen
 
Een warm gevoel van iemand krijgen
Van sommige mensen krijg je een goed gevoel. Ze komen de kamer binnen, geven een welgemeende omhelzing of een lekkere klop op de schouder, ze vragen hoe het met je gaat en doen dat geïnteresseerd. Het gevoel over en weer is in balans en dat zorgt voor een fijne sfeer waarin beide partijen zichzelf kunnen zijn en zaken met elkaar kunnen delen. Niemand hoeft op zijn tenen te lopen, beiden kunnen vertellen over zichzelf wat ze willen. De levensstijlen van beide hoeven niet op elkaar afgestemd te zijn, maar er is zoveel wederzijds respect dat mensen elkaar dat gunnen en er ook nieuwsgierig naar zijn. De belangstelling naar elkaar toe is groot en gemeend en dat uit zich in geanimeerde en betrokken gesprekken die direct al een fijn gevoel opleveren. Later kijken mensen dan ook vaak met een glimlach op hun gezicht terug op zo’n avond en is het ook altijd fijn om opnieuw een afspraak te maken.
 
Mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn
Bij anderen gaat het alleen over hen. Zij zijn nog niet binnen of de klaagzang begint al. Dat ze ruzie hebben gehad met die of die, dat ze zo eenzaam zijn, dat ze zo ongelukkig zijn, dat het leven hen zo slecht bedeeld heeft en ga zo maar door. Ondertussen roddelen ze over en weer steeds over elkaar, hebben ze eigenlijk geen interesse in de ander en keuren ze ook nog eens alles af wat een ander doet. Alles wat ze doen en zeggen straalt negativiteit uit en zeker voor mensen die daar gevoelig voor zijn is dat een aanslag op hun energiepeil. Vaak beseffen mensen dat niet eens, maar dergelijke personen vreten werkelijk energie. Een hele avond of dag alleen maar negatieve zaken aan moeten horen geeft zoals het woord al aangeeft ook een negatieve sfeer. Bovendien is het moeilijk om uur na uur geen plezierige, maar alleen nare dingen aan te moeten horen zonder dat de ander ook wil luisteren naar tegenberichten. Want dat is vaak het geval bij mensen die energie vreten: zij zijn niet voor rede vatbaar en vervallen in één grote monoloog. Ook hebben ze totaal niet in de gaten wat het voor een ander betekent om al dat gekrakeel constant aan te moeten horen.
 
De kenmerken van een energievreter:
Heeft het altijd over zichzelf
Heeft bijna nooit iets leuks te melden, alleen maar negatieve zaken
Na een paar uur met zo iemand in één ruimte is de ander zowel lichamelijk als geestelijk bekaf zonder te weten hoe dat nu precies komt
Heeft soms wel even de neiging om te vragen hoe het met de ander gaat, maar komt dan toch altijd weer bij zichzelf uit
Roddelt veel
Heeft vaak ruzie met anderen of verbreekt relaties om de haverklap
Keurt nieuwe dingen die anderen doen altijd af of heeft altijd een (negatief) oordeel over wat een ander doet
Denkt dat hij/zij zelf perfect is
Vindt dat ruzies nooit aan hem/haar liggen
Is vaak jaloers op mensen die wel succes in werk en relaties hebben
Heeft geen enkele zelfreflectie
Kan niet meeveranderen in situaties die dat wel vragen en klaagt dan ook altijd over zaken die anders moeten en vindt dat dit niet mogelijk is
Heeft het altijd over zijn/haar ziekte en hoe erg het is om daar aan te lijden
Overdrijft wat hij/zij heeft enorm of verdraait de feiten om de aandacht op zich te vestigen
 
Wat te doen aan een energievreter
Omdat een energievreter vaak erg narcistisch is en totaal geen zelfreflectie kent heeft het vaak geen enkele zin om ook nog weer eens energie te steken in het verbeteren van de relatie. Het is natuurlijk het proberen waard, maar een energievreter is in staat om ook dan het gesprek weer een heel andere draai te geven, waardoor de ander weer met lege handen staat. Vermijden is dan ook de truc, als dat mogelijk is. Energievreters zijn namelijk niet voor rede vatbaar en blijven dat gedrag herhalen totdat ze wellicht een keer helemaal vastlopen en dan hulp gaan zoeken bij een professional. Tot dat moment zijn ze echter erg moeilijk in de omgang en is vermijden of doceren de enige manier om niet helemaal gevloerd te worden door dergelijke mensen. Soms is het echter niet te regelen dat je die mensen uit de weg gaat, zoals in werksituaties. Zorg er in dergelijke gevallen voor dat er vluchtmomenten zijn. Stap af en toe even uit die sfeer, probeer wat meer thuis te werken als dat lukt, mediteer even op de wc of maak een ommetje. Ga niet de hele dag in die sfeer zitten, want dat verpest alles en op het einde van de dag ben je werkelijk helemaal kapot. Wat ook nog wel eens wil helpen is lachen. Maak van alles een grote grap, bedenk in je hoofd hoe belachelijk de situatie eigenlijk is en lach daar eens heel hard en luidruchtig om. Dat geeft weer energie.
 
Mensen die energie geven
Mensen die graag in harmonie met zichzelf en hun omgeving willen leven, doen er goed aan om personen uit te zoeken die hen energie geven. Dit zijn mensen die anderen in hun waarde laten met al hun negatieve en positieve punten. Ze zijn gezellig, maar niet oppervlakkig en luisteren graag naar anderen, maar hebben ook zelf wat te vertellen. Ze kunnen doseren. Als ze zelf een tijdje over hun eigen situatie hebben gesproken vragen ze de ander hoe het daar dan mee staat. In het contact met anderen is de sfeer plezierig en zonder stress en geheimen zijn veilig. Zijn er wel even wrijvingen dan kunnen die uitgesproken worden zonder dat alles blijft hangen en zonder dat de relatie daardoor schade van oploopt.
 
Het belang van de juiste mensen om je heen
Iemand die leuke mensen om zich heen heeft die energie geven in plaats van nemen verrijken een mensenleven in plaats van het zuur te maken. De energie vloeit en dat is voelbaar, maar zeker ook op de langere termijn een stuk gezonder.
 
Auteur: Singalees.
Mens en Samenleving.
Print Friendly, PDF & Email